Bewegend Leren

Uit onderzoeken die de afgelopen decennia zijn verricht, blijkt dat er sterke aanwijzingen zijn dat sport en bewegen positieve effecten heeft op leerprestaties. Zo zijn er positieve effecten gevonden op de hersenstructuur en executieve hersenfuncties (onder andere filteren, plannen, besluiten), op motorische en beweegvaardigheden en op fitheid. Deze factoren zijn voor het leren allemaal van belang.

Beter leren door bewegen

Het lijkt er op dat kinderen beter informatie kunnen onthouden en begrijpen als ze veel bewegen tijdens de les. Marck de Greeff onderzoekt het effect van bewegen op het leervermogen van kinderen. Hij is werkzaam bij de afdeling bewegingswetenschappen van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen: “Door de beweging is het brein beter doorbloed en kan het beter functioneren.” Eerder heeft Amerikaans onderzoek aangetoond dat kinderen die bewegen tijdens een reken- of taalopdracht, de lesstof beter begrijpen en onthouden.

Ook als het aan Erik Scherder ligt (Hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en bekend van zijn optredens in “De Wereld Draait Door”), ‘staan er morgen fietsen in de klassen, zodat kinderen even de benen kunnen laten werken’. “Want bewegen houdt je kind niet alleen lichamelijk fit, het brengt ook zijn brein in topconditie.”

“Beweeg, dat is goed voor je brein.”

De lessen zullen verrijkt en ondersteund worden door aspecten van Bewegend Leren en Mindfulness. Deze bijlessen sluiten zoveel mogelijk aan bij de leermethoden en lesstof die op de school van uw kind wordt aangeboden.

Het bewegend aanbieden van de lesstof waaronder de tafels, sommen t/m 10, 20 en 100 en spelling zal ervoor zorgen dat kinderen het gevoel hebben dat ze niet aan het oefenen en leren zijn. Ze zullen meer onbevangen bezig zijn en daardoor spelenderwijs de lesstof ervaren. Dit gekoppeld aan kleuren en symbolen zorgt ervoor dat de kinderen met veel van hun zintuigen bezig zijn, waardoor de lesstof makkelijker beklijft. Leren wordt op slag “een feestje”.

 

Lees in het hoofdstuk “Huisregels” alle belangrijke informatie voordat u uw kind gaat aanmelden.